Αριθμός Δελτίου 43 Ιούνιος 2007


Αγαπητοί συνάδελφοι,

«Εν αναμονή των εξελίξεων..» μια φράση που τον τελευταίο καιρό την ακούμε συχνά. Ναι…αναμένουμε αλλά για πόσο; τα αποθέματα υπομονής και αντοχής κάποτε τελειώνουν. Καθημερινά ολοένα και αυξάνονται τα Κέντρα Πρόληψης που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία τους , για να μη μιλήσουμε για τις ματαιώσεις και τη ψυχική φθορά που βιώνουν καθημερινά τα στελέχη πρόληψης αλλά και τις βιοτικές τους ανάγκες που με δυσκολία καλύπτονται.
Και όλα αυτά δυστυχώς δεν μπορούν να μετρηθούν και να αξιολογηθούν .
Οι δυσκολίες αυτές έπληξαν και ένα Κέντρο Πρόληψης-μέλος της συντακτικής ομάδας του “Δ” με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία ακόμα και στη συμμετοχή του στις εργασίες του “Δ”. Και αυτό είναι μόνο η αρχή…
Και όλα αυτά ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών όπου τα Κέντρα Πρόληψης πρέπει να δώσουν το παρόν ,να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις και να μεταδώσουν μηνύματα πρόληψης και αισιοδοξίας.
Πώς θα ανταποκριθούν τα Κέντρα Πρόληψης σε αυτές τις δράσεις χωρίς χρήματα στα ταμεία τους; Πώς θα κληθούν τα στελέχη πρόληψης να συμμετέχουν χωρίς να καλύπτονται οι μισθοί τους για πολλούς μήνες; Με τι ψυχικό σθένος και δύναμη θα ευαισθητοποιήσουν την κοινότητα;

Μοιάζει ουτοπικό; Δε μοιάζει, ΕΙΝΑΙ!

Η επόμενη συνάντηση της Συντακτικής Ομάδας του "Δ" θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Ιουλίου στο Κέντρο Πρόληψης “Άρηξις”, Σμύρνης 28 στο Αιγάλεω, τηλ. επικοινωνίας 210 5313243, στις 10:00.


Αριθμός Δελτίου 43 Ιούνιος 2007 σελίδα 3
Μας ενδιαφέρει…


Η Εταιρεία Σύνθεση : Ο κύκλος των Εφ-ευρετικών Εκπαιδευτικών οργανώνει Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα : “Διαχείριση Συγκρούσεων στο Χώρο του Σχολείου και της Εργασίας”. Ημερομηνία διεξαγωγής: 23/06/07 και ώρες : 9.00 – 14.00, στο χώρο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στην Καλλιθέα. Για περισσότερες πληροφορείες : τηλ. 210 6147560 και http://www.sy-n-th-e-si.gr/
Η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Ν. Αχαΐας διοργανώνουν εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών την Τρίτη 26 Ιουνίου 2007, 5:00 – 10:00 μ.μ. στο Θεατράκι – Μαρίνα, η ομάδα Νέων Μελών της “ΠΡΟΤΑΣΗΣ” και η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού “ΠΡΟΣΩΠΟ” θα υποδεχτούν τους πολίτες της Πάτρας με: Ενημερωτικά περίπτερα, Εκθέσεις, Μουσικοκινητικό δρώμενο, Ζωγραφική.
Το σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης απέκτησε δικό του e-χώρο στο διαδίκτυο. Ανακοινώσεις και νέα του σωματείου ήδη καταχωρούνται στο prolipsiworkers.blogspot.com
Στο πλαίσιο των 19 χρόνων της “ΠΡΟΤΑΣΗΣ” και της συμπλήρωσης 50 τευχών του περιοδικού «ΠΡΟΣΩΠΟ» το Δ.Σ. και η Συντακτική Επιτροπή του «ΠΡΟΣΩΠΟΥ» προσκαλούν όλους τους πολίτες της Πάτρας την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007, 7:00 – 9:30 μ.μ. στο ΚΔΑ, Σαρανταπόρου 20 σε ημερίδα με θέμα
“Η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και ο ρόλος της “ΠΡΟΤΑΣΗΣ” και του “ΠΡΟΣΩΠΟ””



ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ “ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ”
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2007, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης Δήμου Περιστερίου «Οδοιπορικό» επισκέφθηκαν το 31ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου και μίλησαν με μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού. Σε συνεργασία με το Διευθυντή του σχολείου κ. Βούδδα Παύλο, το Διευθυντή του ολοήμερου σχολείου κ. Χρηστάκη Νίκο και το Σχολικό Σύμβουλο κ. Παπαχρήστο Κώστα, προετοιμάστηκε από τα στελέχη του Οδοιπορικού κα Πελεκανάκη Μαρία, κοινωνική λειτουργό-ψυχοθεραπεύτρια και κα Ευσταθίου Λέα, κοινωνιολόγο-εγκληματολόγο μια δίωρη παρέμβαση, η οποία στόχευε στη διερεύνηση της στάσης και της συμπεριφοράς των παιδιών απέναντι στο κάπνισμα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έδειξαν ιδιαίτερα ενημερωμένοι για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και τους κινδύνους που διατρέχει ένας παθητικός καπνιστής. Η παρέμβαση είχε τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και επεξεργάστηκαν τα θέματα που τους δόθηκαν μέσα από τη ζωγραφική και την ελεύθερη συζήτηση. Ανάλογες παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στα υπόλοιπα Σχολεία του Δήμου Περιστερίου.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του "Οδοιπορικού" μπορείτε να επικοινωνείτε πρωινές ώρες στο 210-5786888.




Αριθμός Δελτίου 43 Ιούνιος 2007 σελίδα 4

«ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Β’ ΒΑΘΜΙΑΣ»
«ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ»


Η παρακολούθηση του συγκεκριμένου βιωματικού σεμιναρίου ήταν μια εμπειρία καταπληκτική για τα δρώμενα της εκπαίδευσης μου στο Κ. Π. “Προνόη”.
Ξεκινώντας από τους συντονιστές του σεμιναρίου, οι οποίοι ήταν η εκπαιδεύτριά μου κ. Αλεξάκη Βασιλική και η ψυχολόγος κ. Μακαρώνη Σωτηρία, θαύμασα τις δεξιότητες που ανέπτυξαν σε όλη τη διάρκειά του. Δεξιότητες απλές, αλλά δύσκολες στην χρήση τους, όπως ηρεμία, ενεργητική ακρόαση, παρατηρητικότητα, ψυχραιμία, πλήρη συνεννόηση, όχι μόνο λεκτική αλλά και οπτική, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία σύμπνοια μεταξύ τους και απόλυτη κατανόηση του περιεχομένου και των διαδικασιών από την πλευρά των μελών της ομάδας. Ουσιαστικά κατέκτησαν το επίτευγμα “ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον και οι δυο μαζί να είναι ως ένας”.
Ο ρόλος τους σαν συντονιστές αποτέλεσε πηγή τροφής για εμένα, για την περαιτέρω εκπαίδευσή μου, αλλά και προβληματισμού των δεξιοτήτων του εαυτού μου σαν ανθρώπου, αλλά και σαν επαγγελματίας.
Τα μέλη της ομάδας, τα οποία ήταν ένα καθαρά ειδικευμένο προσωπικό με υψηλή θεωρητική γνώση, λόγω της ειδικότητάς τους ως εκπαιδευτικοί γυμνασίου – λυκείου, αλλά και άνθρωποι με υψηλούς στόχους, απαιτήσεις από τους εαυτούς τους και πάνω απ’ όλα ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα δύσκολης, θεωρητικά και πρακτικά, ηλικίας, που ονομάζεται εφηβεία.
Επισημαίνω ότι ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με ένα υγιές έμψυχο υλικό, που έχει την προθυμία να ασχοληθεί με την καλλιέργεια των δεξιοτήτων που συντελεί στην ανάπτυξη των προσωπικοτήτων των εφήβων και να προάγει την πρωτογενή πρόληψη στα περιορισμένα πλαίσια της εκπαίδευσης.
Ο δικός μου ρόλος σαν παρατηρητής του σεμιναρίου χωρίς την προβλεπόμενη επεξεργασία της γνώσης, που περιλαμβάνει τον σκοπό, τους στόχους αλλά και τη διαχείριση του εγχειριδίου – υλικού ήταν αρκετά δύσκολος.
Νιώθω όμως περήφανη που κατάφερα να ασκήσω στα επιθυμητά όρια του αυτοελέγχου μου και να κατανοήσω τη δεξιότητα της σιωπής, απέναντι σε αυτά που διαδραματίζονταν στην όλη διαδικασία. Επίσης, από το συγκεκριμένο ρόλο του παρατηρητή , αλλά και την αντίληψή μου.
Σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσής μου, στάθηκε ο χρόνος της αποφόρτισης των συναισθημάτων που δινόταν κάθε φορά μετά το τέλος της ημέρας του σεμιναρίου, δηλαδή σε όλα τα κομμάτια του προκαθορισμένου προγράμματος, από τους δύο συντονιστές.
Θεωρώ ότι η εμπειρία που έζησα σε αυτό το είδος του σεμιναρίου ήταν μοναδική και όχι μόνο σαν εκπαιδευόμενη, αλλά και σαν άνθρωπος και μητέρα. Μακάρι το παιδί μου να σταθεί τυχερό και να διδαχθεί στο σχολείο του πρόγραμμα αγωγής υγείας : το “Στηρίζομαι στα πόδια μου”.
Σε ότι αφορά τις προτάσεις που θα ήθελα να εκφράσω από τη δική μου θέση, είναι μόνο περισσότερος χρόνος στη διάρκεια του σεμιναρίου, αλλά και περισσότερες ευκαιρίες παρακολούθησης δικής μας και ίσως ανάληψη ευθυνών μεγαλύτερης εμβέλειας.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου προσφέρθηκε για να γίνω καλύτερος άνθρωπος και επαγγελματίας.


Η Εκπαιδευόμενη
Κοινωνική Λειτουργός
Μαρία Γκίνη


Αριθμός Δελτίου 43 Ιούνιος 2007 σελίδα 5

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ “ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ”
6ο Εισαγωγικό Σεμινάριο Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας 2007
Ενότητα 4η: Κοινωνική Κρίση και Τοξικομανία-Παλιές και νέες μορφές


Την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007 πραγματοποιήθηκε στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού) η τέταρτη συνάντηση του 6ου Εισαγωγικού Σεμιναρίου Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας 2007. Εισηγήτρια της συγκεκριμένης ενότητας, με θέμα «Κοινωνική Κρίση και Τοξικομανία-Παλιές και νέες μορφές», ήταν η κα Αικατερίνη Μάτσα, Ψυχίατρος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ.
Η κα Αικατερίνη Μάτσα αναφέρθηκε αναλυτικά στο φαινόμενο της τοξικομανίας. Στη σημερινή εποχή παγκοσμιοποίησης της φτώχειας και της τρομακτικής διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, το φαινόμενο της εξάρτησης από ουσίες νόμιμες και παράνομες, αλλά και από το τζόγο, τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο, την τροφή και άλλα αποκτά δραματικές διαστάσεις.
Οι εξαρτήσεις, παλαιές και νέες δεν είναι παρά η μορφή με την οποία εκφράζεται η δυσφορία των νέων που βρίσκονται κάθε στιγμή αντιμέτωποι με τις συνέπειες της χωρίς προηγούμενο κρίσης της κοινωνίας και του πολιτισμού. Πίσω από όλες αυτές τις εξαρτήσεις βρίσκεται η τεράστια αποξένωση και η ανασφάλεια που στοιχειώνει τις ζωές των ανθρώπων. Η προσέγγιση της τοξικομανίας ως «αρρώστιας» λειτουργεί αρνητικά σε πολλά επίπεδα. Στιγματίζει τον τοξικομανή, τον περιθωριοποιεί, βάζει φραγμούς στην κοινωνική του επανένταξη, αποτρέπει τους εξαρτημένους από το να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτείται σύμφωνα με την κα Μάτσα η δημιουργία ενός πλατύ κοινωνικού μετώπου που θα δίνει μάχη σε όλα τα επίπεδα (της επιστήμης, της κοινωνίας, της πολιτικής).
Μετά την εισήγηση ακολούθησε διάλογος και διατυπώθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί τόσο για το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, τις κοινωνικές του προεκτάσεις και το ρόλο που διαδραματίζει η πολιτική σε αυτό, όσο και για τη θέση που χρειάζεται να λαμβάνουν γονείς και εκπαιδευτικοί.
Στη συνάντηση συμμετείχε ένας πολύ σημαντικός αριθμός γονέων, εκπαιδευτικών, φοιτητών,εργαζομένων σε χώρους υγείας, κοινωνικών υπηρεσιών κ.α. Επίσης παρευρέθηκαν η κα Πολυξένη-Ευαγγελία Κορόγιαννη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οδοιπορικού, ο κ. Σάββας Αβραμίδης, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και Γ.Γ. και Διοικητικά Υπεύθυνος του Οδοιπορικού, ο κ. Ισαάκ Ζορμπίδης, Αντιδήμαρχος Οδοποιίας-Κυκλ. Προγραμματισμού και Αντιπρόεδρος των ΚΑΠΗ και η κα Αμαλία Τζακώστα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η επόμενη συνάντηση με θέμα “Η κοινωνική λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης -Διασύνδεση του κοινωνικού ιστού” είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007. Εισηγητές είναι ο κ. Γιώργος Φριλίγκος, Κοινωνικός Λειτουργός, Στέλεχος Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Δήμου Περιστερίου “ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ”.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ


Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο ρόλος της Πολιτείας δεν είναι καθόλου υποστηρικτικός για μας. Είμαστε κυριολεκτικά «στον αέρα», χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς βασικό μισθολόγιο, αλλά και χωρίς σταθερό πλαίσιο εργασίας, αφού δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να υπαγορεύει την πάγια χρηματοδότηση των εργοδοτών τους των Αστικών Εταιρειών – Κέντρων Πρόληψης.
Το έργο μας δυσκολεύει από παραλήψεις και αγκυλώσεις της ίδιας της πολιτείας. Η συνεργασία των Κέντρων Πρόληψης και του ΟΚΑΝΑ με το Υπουργείο Παιδείας βασίζεται σε ένα δυσλειτουργικό «μνημόνιο συνεργασίας» χωρίς να έχει πάγια θεσμοθετηθεί η συνεργασία μας με τα σχολεία.
Αριθμός Δελτίου 43 Ιούνιος 2007 σελίδα 6Το τελευταίο καιρό όμως, λόγω της υστέρησης της χρηματοδότησης του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης και της διακοπής της έγκυρης και προσαρμοσμένης στα πλαίσια της δουλειάς μας συνεχιζόμενης εκπαίδευσης τα πράγματα έγιναν χειρότερα.
Μετά από αυτά στο Δ.Σ. του Σωματείου, “ακούγοντας” και τον παλμό της ολομέλειας του Μάρτη στην Θεσσαλονίκη, είπαμε δεν πάει άλλο! Χρειάζεται δυναμικός αγώνας με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις .
Επίκεντρο των κινητοποιήσεων μας είναι η 24ώρη Πανελλαδική Απεργία την 26η Ιουνίου 2007, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Εμπρός λοιπόν για:
1. Να προωθηθεί η πάγια χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από την Πολιτεία.
2. Να υπάρξει ταχεία αποπληρωμή των οφειλών του ΟΚΑΝΑ.
3. Να έχουμε πάγια και συνεχή δωρεάν επιμόρφωση / εκπαίδευση / εποπτεία επιστημονικού & διοικητικού προσωπικού.
4. Να γίνει με νομική πράξη (άμεση προσθήκη στις τριετείς συμβάσεις ΟΚΑΝΑ- Αστικών Εταιρειών ) η μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
5. Να αναγνωριστεί με νομοθετική πράξη ή ύπαρξη των Κέντρων Πρόληψης ως περιφερειακών φορέων πρωτογενούς πρόληψης μέσα από τη θεσμική ένταξη τους στην άμεση διοικητική ευθύνη και εποπτεία της Πολιτείας. Να έχουμε βαθμίδες εξέλιξης, κλαδική σύμβαση εργασίας και να μας αναγνωριστούν επιδόματα και όλες οι ενδεδειγμένες για τον χώρο μας άδειες.
6. Να έχουμε Νομοθετικές Πράξεις και όχι μνημόνια που θα προωθούν τη συνεργασία των Κέντρων Πρόληψης με τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Άμυνας και Εργασίας.
Συνάδελφοι
Ψηλά το Κεφάλι!

Στην Πρόληψη πετύχαμε τόσο πολλά με πολύ λίγα μέσα, μπορούμε πολλά περισσότερα!

Αλέξανδρος Σταθακιός




Σχόλια