Αγαπητοί συνάδελφοι,

Καλό φθινόπωρο. Ευχόμαστε η χρονιά που τώρα αρχίζει (σύμφωνα με το σχολικό ημερολόγιο) να είναι πιο ήρεμη απ`ότι ήταν ο πρώτος της μήνας, ο Σεπτέμβρης.
Τις καταστροφικές πυρκαγιές που μας συγκλόνισαν όλους το καλοκαίρι, διαδέχονται οι ξαφνικές εκλογές με τις πολλές αλλαγές. Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, αλλαγές σε υπουργεία, σε κεντρικούς φορείς και «φυσικά» και στον ΟΚΑΝΑ...
Το σίγουρο πάντως είναι πως αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τα Κέντρα Πρόληψης είτε με την καθυστέρηση της χρηματοδότησής τους, είτε με αναστολή κάποιων δράσεων, αφού πολλά από τα πρόσωπα κλειδιά (όπως υπεύθυνοι αγωγής υγείας, διευθυντές εκπαίδευσης, υπουργός παιδείας κ.α) κέρδισαν προαγωγή, μετάθεση ή απόσπαση.
Η νέα χρονιά φέρνει μαζί της και ευχάριστες ειδήσεις, ένα νέο μέλος στο δίκτυο του Διαύλου, που αριθμεί συνολικά 24 μέλη. Καλωσορίζουμε λοιπόν το Κέντρο Πρόληψης & Αγωγής Υγείας Νομού Σάμου «Φάρος».

Και για να μην ξεχνιόμαστε: «Εθνικό σχέδιο δράσης…πού ’ντο… πού ’ντο»


Η επόμενη συνάντηση της Συντακτικής Ομάδας του "Δ" θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Οκτωμβρίου στο Κέντρο Πρόληψης “ΠΡΟΝΟΗ”, Πάρου 2 και Χρ. Λαδά, 28 στην Κηφισιά, τηλ. επικοινωνίας 210 8082673, στις 10:00.


Αριθμός Δελτίου 46 Σεπτέμβριος 2007 σελίδα 3

Μας ενδιαφέρει…

* Καλωσορίζουμε το νέο Κέντρο Πρόληψης του Νομού Άμφισσας. Το Κ.Π.Χ.Ε.Ο βρίσκεται Αλέξανδρου Ξηρού 16 στο δήμο Άμφισσας. Τηλέφωνο επικοινωνίας 22650 23162, 22650 28295. Καλή επιτυχία στο έργο σας και καλό κουράγιο.
* Το νέο τηλέφωνο του Κέντρου Πρόληψης Αχαρνών-Θρακομακεδόνων είναι το 210 2409015 και το fax 210 2409016.
* Η Επιστημονική Διημερίδα με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία των Πολιτών και Πρόληψη της Ουσιοεξάρτησης: Σύγχρονες Αντιλήψεις» που θα λάμβανε χώρα στις 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2007 αναβάλλεται λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό. Η δράση αυτή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου 2007 στον Πύργο- Αρχαία Ολυμπία.
* Νέα ηλεκτρονική διεύθυνση απέκτησε το Κέντρο Πρόληψης «Πνοή» του Νομού Χαλκιδικής, είναι το pnoh@otenet.gr.
* Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του ΚΕΘΕΑ με θέμα : “Τραύμα και Κατάχρηση Ουσιών” στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.



ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΠΡΟΝΟΗ»

«ΠΡΟΝΟΗ» ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Η «ΠΡΟΝΟΗ», το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων ουσιών του Δήμου Κηφισιάς, συνεχίζει με αμείωτο ενθουσιασμό την προσπάθεια της να ενημερώνει και να εκπαιδεύει, μαθητές, γονείς και δασκάλους, πώς να αναπτύσσουν αυτοεκτίμηση, επικοινωνία και γενικότερα τη δύναμη να κάνουν σωστές επιλογές και να αντιστέκονται σε κάθε τι το καταστροφικό και εξαρτησιογόνο.
Είναι μια δουλειά αθόρυβη, αλλά αποτελεσματική. Όσοι έχουν γνωρίσει την «ΠΡΟΝΟΗ», μόνο καλά λόγια έχουν να πουν και να επισημάνουν την ουσιαστική βοήθεια που τους δόθηκε μέσα από τις δράσεις της.
Ο ενθουσιασμός αυτών που παρακολούθησαν τα προγράμματα της «ΠΡΟΝΟΗ», οδήγησαν στη δημιουργία ενός σώματος εθελοντών. Έτσι φέτος για πρώτη φορά, η ομάδα αυτή των εθελοντών που δημιουργήθηκε, εκπαιδεύτηκε στο κέντρο μας σε εβδομαδιαία βάση, με σκοπό να συμμετέχει και να βοηθά το έργο της. Είναι μια ομάδα 22 ατόμων, γεμάτη ενθουσιασμό για δράση και προσφορά. Η πρώτη της δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2007. Με ένα λουλούδι για τον κάθε νέο και νέα και όχι μόνον, μαζί με τα ενημερωτικά φυλλάδια για τις δράσεις και τους σκοπούς της «ΠΡΟΝΟΗ», ξεχύθηκαν όλα αυτά τα άτομα την Παρασκευή, στην πλατεία Κεφαλαρίου, στον Ηλεκτρικό Σταθμό, στο εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς, αλλά και μέσα στο Δημαρχείο και ενημέρωναν τον κόσμο, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για τις δράσεις της «ΠΡΟΝΟΗ».
Η «ΠΡΟΝΟΗ», είναι μία υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, που είναι συνεχώς δίπλα στον Πολίτη. Σκοπός της είναι να τον στηρίζει ατομικά, αλλά και συνολικά σαν οικογένεια. Δίνει πληροφορίες και γνώσεις βιωματικά. Την Παρασκευή, κάποιος από τους περαστικούς που μίλησε με τους εθελοντές, τους είπε: μπράβο σας, ενημερώστε τον κόσμο, γιατί εγώ την έπαθα από άγνοια! Πράγματι η άγνοια είναι η αιτία πολλών κακών και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε.
Γι αυτό φροντίστε να ενημερωθείτε, αλλά και να εκπαιδευτείτε. Εμπιστευτείτε την «ΠΡΟΝΟΗ», ελάτε να γνωρίστε τα προγράμματα που τρέχουν και δεν θα το μετανοιώστε. Μόνο κέρδος θα έχετε. Οι υπηρεσίες της προσφέρονται δωρεάν.
Θα ήθελα και από εδώ, να ευχαριστήσω θερμά, αλλά και να συγχαρώ, όλα τα στελέχη της «ΠΡΟΝΟΗ», την Διονυσία Γιαννοπούλου, την Βάσω Αλεξάκη, την Αρχοντούλα Αλεξάκη - Αναστασοπούλου και τη Σώτια Μακαρώνη, για την δουλειά τους που τόσο καλά γνωρίζουν και τόσο αποτελεσματικά προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το κέντρο.
Αριθμός Δελτίου 46 Σεπτέμβριος 2007 σελίδα 4 Τους εθελοντές, για την απόφαση τους να ασχοληθούν με τον Εθελοντισμό και για το έργο που προσέφεραν στην «ΠΡΟΝΟΗ».
Τον Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Νίκο Χιωτάκη, που είναι πάντα αρωγός στις δράσεις της «ΠΡΟΝΟΗ» και ιδιαίτερα για τα γλαστράκια που μας προσέφερε την Παρασκευή για την εκδήλωση των εθελοντών.
Αλλά και όλους εσάς που συμμετέχετε στις δράσεις της «ΠΡΟΝΟΗ» και έτσι συμβάλλετε στην εξάπλωση του μηνύματος της, που δεν είναι άλλο από το ΝΑΙ στη ζωή και τη δράση, ΟΧΙ στα ναρκωτικά και το θάνατο, ΟΧΙ σε κάθε μορφή εξάρτησης!

Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη
Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος του Κ.Π.«ΠΡΟΝΟΗ»



Αξιολόγηση Προγράμματος Βραχείων Παρεμβάσεων Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης «ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ» του Κέντρου Πρόληψης Δήμου Κηφισιάς «ΠΡΟΝΟΗ»

Το πρόγραμμα «Ένα Βήμα για Συζήτηση» πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά στο Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ». Ένα πρόγραμμα βραχείας παρέμβασης για μαθητές Δημοτικού με σκοπό την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση στην πρόληψη νομίμων εξαρτησιογόνων ουσιών καθώς και των αιτιολογικών παραγόντων που ωθούν στη εξάρτηση.
Την φετινή χρονιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα 4 τμήματα ΣΤ’ τάξεις από σχολεία της Κηφισιάς αλλά και όμορων Δήμων. Ήταν μια δύσκολη χρονιά γι’ αυτό το πρόγραμμα αφού ακυρώθηκαν 5 βραχείες λόγω απεργιών.
Όπως σε κάθε πρόγραμμα έτσι και σε αυτό με το τέλος της δράσης δίνεται ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης στους μαθητές ενώ παράλληλα γίνεται και ποιοτική αξιολόγηση μεταξύ των συντονιστών και των παρατηρητών.
Από την ανάλυση των ερωτηματολογίων (Ν=75) προέκυψαν τα παρακάτω:

Α. Ποσοτική
ΕΡΩΤΗΣΗ 1:
Ποιο θέμα σου άρεσε περισσότερο από αυτά που κουβεντιάσαμε σήμερα και πόσο;

· Τι είναι εξάρτηση / εξαρτησιογόνα ουσία:
Καθόλου: 1,3% Λίγο: 14,6% Αρκετά: 25,3% Πολύ: 28% Πάρα πολύ: 30,6%

· Βλάβες που προκαλεί η χρήση ουσιών στον οργανισμό:
Καθόλου: 4% Λίγο: 8% Αρκετά: 30,6% Πολύ: 26,6% Πάρα πολύ: 30,6%

· Αίτια που ωθούν στην εξάρτηση:
Καθόλου: 4% Λίγο: 8% Αρκετά: 16% Πολύ: 28% Πάρα πολύ: 44%

· Διαφήμιση:
Καθόλου: 12% Λίγο: 18,6% Αρκετά: 16% Πολύ: 21,3% Πάρα πολύ: 32%

· Σύγκρουση δύο ανθρώπων:
Καθόλου: 10,6% Λίγο: 10,6% Αρκετά:16% Πολύ: 17,3% Πάρα πολύ: 45,3 %


ΕΡΩΤΗΣΗ 2:
Υπάρχει κάτι που σε δυσκόλεψε στη σημερινή συνάντηση;

· Ναι: 0%
· Όχι: 100%

ΕΡΩΤΗΣΗ 3:
Ποιος από τους παρακάτω τρόπους που δουλέψαμε σήμερα σου άρεσε περισσότερο και πόσο;

· Συζήτηση στη μεγάλη ομάδα:
Αριθμός Δελτίου 46 Σεπτέμβριος 2007 σελίδα 5Καθόλου: 5,3% Λίγο: 4% Αρκετά: 16% Πολύ: 30,6% Πάρα πολύ: 44%

· Εργασία σε μικρές ομάδες:
Καθόλου: 2,6% Λίγο: 10,6% Αρκετά: 22,6% Πολύ: 18,6% Πάρα πολύ:45,3 %

· Παίξιμο ρόλων:
Καθόλου: 6,6% Λίγο: 6,6% Αρκετά: 9,3% Πολύ: 26,6% Πάρα πολύ:50,6 %

ΕΡΩΤΗΣΗ 4:
Ποιο / ά είναι το / τα συναίσθημα / τα που νιώθεις τώρα που τελείωσε το πρόγραμμα;

· Ικανοποίηση:
Καθόλου: 6,6% Λίγο: 8% Αρκετά: 14,6% Πολύ: 21,3% Πάρα πολύ:49,3 %

· Άγχος:
Καθόλου: 76% Λίγο: 10,6% Αρκετά: 4% Πολύ: 8% Πάρα πολύ:1,3 %

· Φόβο:
Καθόλου: 92% Λίγο: 6,6% Αρκετά: 2,6% Πολύ: 0% Πάρα πολύ: 5,3 %

· Ηρεμία:
Καθόλου: 6,6% Λίγο: 10,6% Αρκετά: 16% Πολύ: 32% Πάρα πολύ: 34,6 %

· Ευχαρίστηση:
Καθόλου: 9,3% Λίγο: 4% Αρκετά: 9,3% Πολύ: 20% Πάρα πολύ: 57,3 %

· Θυμό:
Καθόλου: 88% Λίγο: 4% Αρκετά: 4% Πολύ: 1,3% Πάρα πολύ: 2,6 %

Αν θέλεις γράψε μας γιατί:
Σε αυτή την ερώτηση απάντησε το 44% του δείγματος.

· Νιώθω ικανοποίηση- ευχαρίστηση γιατί έμαθα καινούρια πράγματα : 72,7%
· Νιώθω ευχαρίστηση γιατί το κλίμα της ομάδας ήταν φιλικό - συνεργασία: 27,2%

ΕΡΩΤΗΣΗ 5:
Πόσο ικανοποιημένος / η νιώθεις που συμμετείχες στο πρόγραμμα;

Καθόλου: 2,6% Λίγο: 4% Αρκετά: 6,6% Πολύ: 21,3% Πάρα πολύ: 65,3%

ΕΡΩΤΗΣΗ 6:
Σου άρεσε ο τρόπος που δούλεψες με τους συντονιστές / ριες στο πρόγραμμα;

Ναι ,γιατί……….

· Γιατί έμαθα καινούρια πράγματα για την υγεία μου: 20%
· Γιατί ψυχαγωγηθήκαμε και διασκεδάσαμε: 13,3%
· Γιατί οι συντονίστριες μας εξηγούσαν και ήταν φιλικές μαζί μας : 26,3%
· Γιατί ήμασταν ομάδα / υπήρχε συνεργασία / συζήτηση: 25,3%

Όχι, γιατί……….

3%

Δεν ξέρω / δεν απαντώ……….

12,6%

Ποιοτική:
Ύστερα από κάθε βραχεία παρέμβαση γινόταν αξιολόγηση με τα άτομα
που είχαν ρόλο παρατηρητή, εκτός των εκπαιδευτικών, δηλαδή με τα στελέχη πρόληψης ή με κάποιους εθελοντές ή μόνο μεταξύ των συντονιστών. Κάποιες παρατηρήσεις για τη διαδικασία και το περιεχόμενο του προγράμματος είχαν να κάνουν με τα ακόλουθα:
· Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αγωγή υγείας «Παιχνίδια Παιδιών» φάνηκε να μπορούν να λειτουργούν καλύτερα σαν ομάδα και να ανταποκρίνονται στην βιωματική διεργασία.
· Θα πρέπει να γίνει πιο ενδιαφέρον το κομμάτι της παρουσίαση του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ», ίσως με κάποιο παιχνίδι .
· Η ενότητα για την πίεση της παρέας είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο καθώς είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τα παιδιά και θα έρθουν αντιμέτωπα με αυτό στην εφηβεία τους .
· Φάνηκε ότι τα πιο σημαντικά αίτια που καταγράφουν τα παιδιά για τη χρήση νόμιμων ουσιών είναι η μαγκιά, η κατάθλιψη, η ερωτική απογοήτευση, το άγχος, η αποτυχία και τα κοινωνικά – οικογενειακά πρότυπα, η ανεργία, η μοναξιά και προς μεγάλη έκπληξη τα προβλήματα υγείας .


Αριθμός Δελτίου 46 Σεπτέμβριος 2007 σελίδα 6

Αρχοντούλα Αλεξάκη – Αναστασοπούλου
Κοινωνική Λειτουργός – Στέλεχος Πρόληψης
Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ»


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΣΤΑΘΜΟΣ»

Φθινόπωρο με παραμύθια…

Μετά από ένα κυριολεκτικά καυτό καλοκαίρι επιστρέφουμε μουδιασμένοι στη καθημερινότητα.
Και να που μας περιμένει ένα ξωτικό, «Το μεσογειτικό ξωτικό Βιτόρα καλεί τους δικούς της στον κόσμο όλο…» να μας αφηγηθούν παραμύθια από χώρες μακρινές ΄΄μυθικές΄΄ την Κούβα, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Φιλανδία, την Αφρική, αλλά και από χώρες κοντινές: την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και από την Ελλάδα.
Ένα πολύχρωμο πανηγύρι στήθηκε για 2 ημέρες στο Πόρτο Ράφτη και το Μαρκόπουλο για μικρούς και μεγάλους, για τα όμορφα και τα παράξενα της ζωής και του κόσμου.
Μια ημερίδα για τα θεωρητικά και μια μουσική βραδιά για την καρδιά, με το Λουδοβίκο των Ανωγείων.
Έτσι με τα μάτια, το μυαλό και την ψυχή γεμάτα, επιστρέφουμε στην πρόληψη.


Για την Επιστημονική Ομάδα
Μόρφω Παπανώτα.


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «Άρηξις»

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης, από τότε που δημιουργήθηκαν, είναι η θεσμική τους κατοχύρωση. Είναι σε όλους γνωστές οι συνέπειες της παντελούς έλλειψης ξεκάθαρου και οργανωμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, τόσο στο επίπεδο των υπηρεσιών πρόληψης (που σχετίζεται με τα γνωστά σε όλους προβλήματα υποχρηματοδότησης της πρόληψης), όσο και στο εργασιακό επίπεδο, όπου συνεχίζεται η ομηρία των εργαζομένων που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που ανά πάσα ώρα και στιγμή ενδέχεται να κλείσουν.
Μέσα στα πλαίσια αυτά και με αφορμή τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το σωματείο των εργαζομένων στην πρόληψη έκρινε, ορθά, ότι υπήρχε μια σημαντική ευκαιρία να ενημερωθούν τα κόμματα προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν γνώση για τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και να τοποθετηθούν. Η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. κ. Αλέκα Παπαρήγα ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του σωματείου και θέλησε να συνομιλήσει με εργαζόμενους κάποιου Κέντρου Πρόληψης. Ανακοινώθηκε ότι θα επισκεφτεί το Κέντρο Πρόληψης ‘Άρηξις’. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτιμήσεις του καθενός η παρουσία ενός πολιτικού αρχηγού σε ένα κέντρο πρόληψης δεν είναι καθημερινό γεγονός. Η δυνατότητα να μπορέσει ένα στέλεχος πρόληψης να συνομιλήσει και να παρουσιάσει τα προβλήματά του σε ένα τέτοιο επίπεδο αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, σπουδαία ευκαιρία. Παρόλα αυτά η συμμετοχή των στελεχών πρόληψης ήταν απογοητευτική. Δυστυχώς κανένα στέλεχος πρόληψης από οποιοδήποτε κέντρο δεν έδωσε το παρόν. Έτσι ο αρχηγός ενός κόμματος (όποιο και αν είναι αυτό) που έχει ακούσει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στον τομέα της πρόληψης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα και επείγονται για την επίλυση των αιτημάτων τους, είδε μόλις 8 στελέχη πρόληψης και 1 μέλος του σωματείου να παρευρίσκονται. Λυπούμαστε πολύ διότι όχι μόνο έχουμε ξεπεράσει το σημείο όπου κανένας πια δε διεκδικεί με αλληλεγγύη τα δικαιώματα του άλλου, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να μη διεκδικούμε τα δικά μας δικαιώματα. Ελπίζουμε να αφυπνισθούν οι συνάδελφοι και να κατανοήσουν ότι η απουσία τους από τις διεκδικήσεις στρέφεται εναντίον τους.


Αριθμός Δελτίου 46 Σεπτέμβριος 2007 σελίδα 7


Για την Επιστημονική Ομάδα του «Άρηξις»
Μπογδάνης Γιώργος




Και για το τέλος φυλάξαμε τα καλύτερα…

Ο Δίαυλος Επικοινωνίας & Διαλόγου για την πρόληψη συμπληρώνει 4 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον e- χώρο της πρόληψης και σας προσκαλεί στο πάρτυ του στο μπαρ «Επιτόκιο», την Τρίτη 23 Οκτωβρίου μετά τις 21.00.
Θα χαρούμε να σας δούμε όλους εκεί!!
· Για πληροφορίες:
· Κ.Π. «Άρηξις» 210 5313243, Πρωτοψάλτη Ρίσα
· Κ.Π. «ΠΡΟΝΟΗ» 210 8082673, Αλεξάκη Βάσω
·
**Τα ποτά της βραδιάς θα επιβαρύνουν τον καθέναν μας.

Επιτόκιο, Μ.Αλεξάνδρου 60, Ν.Σμύρνη, τηλ. 210 9350232














Σχόλια