Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο Δίαυλος είναι και πάλι κοντά σας με πασχαλινό αέρα και άρωμα εθνικού σχεδίου δράσης. Αναμένοντας τις δεσμεύσεις του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ για την καταβολή των χρημάτων που οφείλει αλλά και του Υπουργού Υγείας για την ένταξη των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης στο δυναμικό του ΟΚΑΝΑ διαβάσαμε με ενδιαφέρον το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κατά των Ναρκωτικών και ειδικά τον 1ο άξονα που αφορά στην Πρόληψη.
Το Σχέδιο περιγράφει μεταξύ άλλων την ίδρυση και άλλων Κέντρων Πρόληψης καθώς και την μετέλιξη της λειτουργίας τους σε Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης στα πλαίσια του οποίου τα ΚΠ θα συγκροτούν ετήσιους σχεδιασμούς δράσεων που θα κατατίθενται και θα αξιολογούνται από το ΕΚΑΕ -Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (αντί νια ΟΚΑΝΑ).
Περιγράφονται ακόμα δράσεις όπως :
-Αγωγή Υγείας στα σχολεία
-Πρόληψη για εξαρτήσεις στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση
-Ενημέρωση και εκπαίδευση Γονέων
-Εθνικός Διαδικτυακός Τόπος για τα Ναρκωτικά
-Προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στην Κοινότητα και στον Δρόμο.
-Τηλεσυμβουλευτική (Γραμμή 1031)-QUIT LINE για εξαρτήσεις
- Προγράμματα πρόληψης σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες
-Ετήσιο Φεστιβάλ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών κτλ
Φαίνεται λοιπόν, η Πρόληψη να ενισχύεται με ακόμη περισσότερες δράσεις, να γίνεται ένα άνοιγμα στην δευτερογενή πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση και να αναπτύσσονται ακόμη στενότερες συνεργασίες με το Υπουργείο Υγείας, το ΚΕΘΕΑ και άλλους φορείς και οργανισμούς.
Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κατά των Ναρκωτικών 2008-2012 μπορεί να το βρει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας στη διεύθυνση: http://www.mohaw.gr/gr. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας!
Την επόμενη συνάντηση του «Διαύλου» την οργανώνει το μέλος της συντακτικής ομάδας, Σώτια Μακαρώνη, στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη». Για περισσότερες πληροφορίες μιλήστε μαζί της στο τηλέφωνο: 210 8082673

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΠΝΟΗ»
1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκιδικής “Minidoc”
Στις 11, 12 και 13 Απριλίου 2008 πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκιδικής στη πρωτεύουσα του νομού, τον Πολύγυρο.
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που υλοποιήθηκε πιλοτικά στη Χαλκιδική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής. Το θέμα του ήταν η κατασκευή ενός μίνι ντοκιμαντέρ και απώτερος σκοπός η καλλιέργεια του ενδιαφέροντος των μαθητών για το ντοκιμαντέρ και η εξοικείωση τους με το συγκεκριμένο αφηγηματικό είδος.
Δεκαπέντε διαφορετικές ομάδες , διακόσιοι περίπου μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής σε συνεργασία με το γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Χαλκιδικής , Πολιτιστικούς Συλλόγους και Ο.Τ.Α. του νομού, επέλεξαν να ασχοληθούν με ένα από τα πιο δύσκολα και παρεξηγημένα είδη του κινηματογράφου, τα ντοκιμαντέρ.
Οι συμμετέχοντες σε αυτό, ομαδάρχες –εκπαιδευτικοί, μαθητές και μέλη πολιτιστικών ομάδων , ενημερώθηκαν για το ντοκιμαντέρ, τα είδη και τις τεχνικές του. Με τη βοήθεια του σκηνοθέτη-συντονιστή προχώρησαν στη διαμόρφωση πρότασης παραγωγής και στην υλοποίηση ενός μίνι ντοκιμαντέρ, με θέμα ένα κινηματογραφικό πορτρέτο , διάρκειας 1-5 λεπτών. Απώτερος στόχος του Minidoc δεν ήταν ωστόσο απλά και μόνο η παραγωγή ενός μικρού μήκους ντοκιμαντέρ αλλά η προώθηση των εννοιών της συνεργασίας και της συλλογικότητας , μέσα από τη συντονισμένη μελέτη και έρευνα , τη συζήτηση κα την ανταλλαγή απόψεων την ομαδική περιπέτεια των γυρισμάτων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς τίτλους από τις δημιουργίες των μαθητών : «5 λεπτά» από το Γενικό Λύκειο Αρναίας, «Ο Ανθόκηπος» από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πολυγύρου, «Ο άνθρωπός μας» από το Γυμνάσιο Σημάντρων, «Γλαρόκαβος» από το Πολιτιστικό Σύλλογο Πευκοχωρίου, «Ήταν η γιαγιά μου ερωτευμένη; Μήπως είμαι και εγώ;» από το Γ.Ε.Λ. Μουδανιών, «Καμμένο Ρούχο» από το ΤΕΕ Κασσανδρείας, «Μητρική Γλώσσα» από το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αρναίας, «Ο σύγχρονος έφηβος» από το ΕΠΑΛ Πολυγύρου, «Φωτεινοί ραγισμένοι ουρανοί»από το Γυμνάσιο Ν.Φώκαιας.
Παράλληλα λειτούργησαν και εργαστήρια κατασκευής ντοκιμαντέρ και αφίσας , στα οποία συμμετείχαν μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από όλο το νομό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους καθηγητές που συμμετείχαν στο φεστιβάλ έχουν εκπαιδευτεί σε σεμινάρια του Κέντρου Πρόληψης Ν.Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ», και με την ενασχόλησης τους αυτή προωθούν μέσα από το ρόλο τους την Πρόληψη. Εμείς ως Κέντρο Πρόληψης, στηρίζουμε τέτοιου είδους πολιτιστικά δρώμενα που βοηθούν το έργο μας, και ευχόμαστε το Φεστιβάλ αυτό να αποτελέσει μόνο την αρχή για την καθιέρωση ενός θεσμού στο νομό μας, με σκοπό να γίνει ευρύτερα γνωστός σε όλη την Ελλάδα.

Αυγέρου Αντιγόνη, Ψυχολόγος, Στέλεχος Πρόληψης Παπαλάμπρου Βασιλική, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΑΤΡΑΚΤΟΣ»

Προληπτική Παρέμβαση στο Σύστημα Σχολείο (Κ.Π.ΑΤΡΑΚΤΟΣ)
Μια συνεργασία πέρα από τους τύπους και τους τυπικούς περιορισμούς συντελέστηκε φέτος μεταξύ Κέντρου Πρόληψης «ΑΤΡΑΚΤΟΣ» και 7ου Γυμνασίου.
Από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς το Κέντρο Πρόληψης ΑΤΡΑΚΤΟΣ ανταποκρίθηκε σε αίτημα του σχολείου -που είχε κατατεθεί την προηγούμενη σχολική χρονιά από τη διεύθυνση του σχολείου- για πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Λόγω του ότι μεσολάβησε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρχε η δυνατότητα για σχεδιασμό μακρόχρονων δράσεων που δεν «έχουν πυροσβεστικό χαρακτήρα», αλλά θέτουν τα θεμέλια για αλλαγή των σχέσεων και των στάσεων.
Και η ποιότητα των σχέσεων, πόσο δηλαδή «τετηγμένες», ανειλικρινείς, καταπιεστικές είναι, καθώς και η θετική στάση απέναντι σε συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία έχουν χαρακτηριστεί ως σημαντικοί αιτιακοί παράγοντες της τοξικοεξάρτησης.

Έτσι από την αρχή της σχολικής χρονιάς προτάθηκε στους μαθητές της τρίτης Γυμνασίου η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Να Aνταμώνουμε για να Ξεφαντώνουμε» (30 ωρών) που πραγματοποιούταν απογευματινές ώρες εντός σχολείου. Σε αυτό το πρόγραμμα, παρόλο που δήλωσαν επιθυμία συμμετοχής σχεδόν όλοι μαθητές της τρίτης γυμνασίου, τελικά, λόγω περιορισμένου ελεύθερου χρόνου, συμμετείχαν 10 μαθητές.

Αριθμός Δελτίου 53 Απρίλιος 2008 σελίδα 4

Στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε μια δίωρη συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης με τους καθηγητές του σχολείου.
Επίσης οργανώθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μια ενημερωτική ομιλία με θέμα «Εφηβεία και προστατευτικοί παράγοντες από την τοξικοεξάρτηση».
Η φετινή συνεργασία του 7ου Γυμνασίου και του Κέντρου Πρόληψης ΑΤΡΑΚΤΟΣ έκλεισε με δίωρο βιωματικό εργαστήρι για κάθε τμήμα της Β! τάξης του σχολείου εντός ωρολογίου προγράμματος. Τίτλος του εργαστηρίου: « Συνυπάρχουμε με τις αδυναμίες και τις ικανότητες μας» και στόχος: ο ανασταχοσμός σε ζητήματα συνηθειών και συμπεριφορών που μπορεί να ενώνουν τους συμμαθητές ή να τους φέρνουν σε αντιπαράθεση και συνεπακόλουθα να προκαλούν στους ίδιους δυσκολίες.
Απώτερος στόχος του εργαστηρίου ήταν η γνωριμία των μαθητών της Β! τάξης με τις διαδικασίες των ομάδων εφήβων του Κ.Π.ΑΤΡΑΚΤΟΣ ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να είναι θετικά διαθέσιμοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Να Aνταμώνουμε για να Ξεφαντώνουμε».
Οι αφορμές για ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία που έδωσαν οι προαναφερόμενες ομαδικές παρεμβάσεις διευκόλυναν καθηγητές (3) και γονείς (2) να αναζητήσουν ατομική στήριξη σε ένα πλαίσιο συμβουλευτικής και εποπτείας όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση ζητημάτων αγωγής που απασχολούσαν.
Επιλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκπαιδευτική ομάδα γονέων (με γονείς των μαθητών που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα) διότι οι γονείς (εκτός από3) δεν είχαν ελεύθερο χρόνο να διαθέσουν.
Το πιο σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι ενέργειες έδωσαν την αφορμή για τη δημιουργία μια σχέσης εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης με τα περισσότερα μέρη του συστήματος-σχολείου (καθηγητές-γονείς–μαθητές-υπεύθυνοι καθαριότητας, κ.α.) διότι έτσι μεγιστοποιούνται τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων πρόληψης και αγωγής της υγείας.
Σημείωση: Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου είναι μέρος δελτίου τύπου που συντάχτηκε από την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου ΑΤΡΑΚΤΟΣ και συνυπέγραψε ο διευθυντής του σχολείου κ. Γκόρτσιος.

Σαββινίδου Σοφία, επιστημονικά υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών Ν.Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ»

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ»
ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ
ΣΤΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΙΒΣΑ)

Το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Περιστερίου "Οδοιπορικό" διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Ανθούπολης (πρώην ΙΒΣΑ) Ομάδα Γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας κατόπιν αιτήματος της Διευθύντριας του Σταθμού, κας Άρτεμις Πολυμερούδη και των γονέων. Η ομάδα ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2007 και ολοκληρώθηκε σε έξι συναντήσεις τον Απρίλιο του 2008 με τη συμμετοχή είκοσι πέντε γονέων. Την ομάδα συντόνισαν τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του Οδοιπορικού κα Δώρα Βλάχου, Ψυχολόγος και κα Λέα Ευσταθίου, Κοινωνιολόγος.
Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στην ομάδα προέκυψαν από τους ίδιους τους γονείς στην πρώτη συνάντηση. Συγκεκριμένα, οι γονείς προβληματίστηκαν σε θέματα όπως:
· Η ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του παιδιού
· Έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων στην οικογένεια
· Διαχείριση και επίλυση συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια: σχέσεις, όρια, πειθαρχία
· Εξωτερικά ερεθίσματα διαπαιδαγώγησης του παιδιού
Μέσα από τη διαδικασία της ομάδας οι γονείς υποστηρίχθηκαν να εκφρασθούν και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν άμεσα και εποικοδομητικά με τα παιδιά τους, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους, να προαγάγουν την αυτονομία τους.

Αριθμός Δελτίου 53 Απρίλιος 2008 σελίδα 5

Στην τελευταία συνάντηση οι γονείς αξιολόγησαν τη συμμετοχή και την εμπειρία τους στην ομάδα.
Στην ερώτηση πόσο πιστεύετε ότι έχει αλλάξει η στάση και η συμπεριφορά σας προς τα παιδιά σας, οι γονείς απάντησαν
"Η σχέση βασίζεται όλο και περισσότερο στο διάλογο και την καλή επικοινωνία"
"Έγινα πιο διαλλακτική και προσπαθώ να τα ακούω περισσότερο"
"Προσπαθώ να έχω ακόμη μεγαλύτερη υπομονή και να επιδιώκω στο μέγιστο βαθμό το διάλογο"
Ενώ στην ερώτηση αν θα προτείνατε σε άλλους γονείς να συμμετάσχουν σε μια ομάδα γονέων, οι γονείς απάντησαν
"Για να νιώσουν ότι δεν είναι οι μοναδικοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα"
"Για την εμπειρία και την επαφή με άλλους γονείς"
Οι γονείς είναι οι βασικοί διαπαιδαγωγοί των παιδιών τους και παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Προσφέροντας στα παιδιά τους αγάπη και όρια, θέτουν τις βάσεις για μια υγιή ζωή στο μέλλον.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ
Τετάρτη 17 Απριλίου 2008


Στα πλαίσια της υλοποίησης των δράσεων του το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Περιστερίου "Οδοιπορικό", διοργανώνει εκ νέου βιωματικό σεμινάριο το οποίο απευθύνεται σε γονείς παιδιών κάθε ηλικίας. Ο θεσμός της οικογένειας και ειδικότερα ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους, η ποιότητα των συναισθηματικών τους σχέσεων, καθώς και η οριοθέτηση και η θέσπιση κανόνων, καθιστούν τον ρόλο του γονέα ως ενός από τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς στην κοινωνία μας.
Στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι η επεξεργασία θεμάτων σχετικών με τη ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου, τη βελτίωση των οικογενειακών σχέσεων και της επικοινωνίας μεταξύ γονιών και παιδιών, τη διαχείριση του άγχους στη οικογένεια καθώς και ενημέρωση για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση ουσιών και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές
Το σεμινάριο θα διεξάγεται ημέρα Τρίτη και ώρα 17.30-19.30 στο χώρο του Οδοιπορικού, Κρυστάλλη 49 και θα ολοκληρωθεί σε 6 συναντήσεις .
Ημερομηνίες διεξαγωγής : 06/05, 13/05, 20/05, 27/05, 03/06, 10/06.
Τον συντονισμό της ομάδας έχει ο κ. Χρήστος Κυριακάκος, Ψυχολόγος, Στέλεχος της Επιστημονικής Ομάδας του Οδοιπορικού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην γραμματεία του Κέντρου (τηλ. 210-5786888, Δευτέρα – Παρασκευή 09 00- 13 30).


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΑΡΗΞΙΣ»
“3ο scooliki”


“3ο scooliki” λέγεται το περιοδικό των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω, πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια των μαθητών να ενημερωθούν και να μιλήσουν για θέματα που τους απασχολούν. Το 20 τεύχος του περιοδικού είναι αφιερωμένο στη «δική τους ηλικιακή περίοδο», όπως οι ίδιοι οι μαθητές λένε, στην εφηβεία. Για το λόγο αυτό προσέγγισαν και το Κέντρο Πρόληψης της περιοχής τους προκειμένου να ενημερωθούν για τις ομάδες εφήβων που πραγματοποιούνται στο κέντρο αλλά και γενικότερα για το θέμα της εξάρτησης.

Αριθμός Δελτίου 53 Απρίλιος 2008 σελίδα 7

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ "ΕΛΠΙΔΑ"

Ανάγκη δράσης και ανάληψης ευθυνών. Αυτή η πρόταση συμπυκνώνει το σκοπό και το νόημα του παρόντος άρθρου. Μετά από τις – αξιόλογες ομολογουμένως – πρακτικές προσπάθειες του επίσημου κράτους να απαξιώσει πλήρως τη φιλοσοφία της πρόληψης και το ανεκτίμητο έργο τόσων χρόνων, καθώς και να μεθοδεύσει την αποσύνθεση μας στο χώρο της υγείας, βεβαιωθήκαμε πως οφείλουμε να απευθυνθούμε με πολλαπλούς τρόπους στην ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να αντικατασταθεί ο προβαλλόμενος μύθος από την πραγματικότητα.
Ποιος μύθος; Ο μύθος της παραπληροφόρησης τόσο για το τι σημαίνει πρόληψη, όσο και για την επικρατούσα επίσημη τάση απέναντι σε ένα καθημερινό έργο 12 χρόνων που πρώτοι από όλους δύναται να αξιολογήσουν όσοι το ζούνε καθημερινά μέσα από τα προγράμματα σε κάθε τοπική κοινωνία. Δανειζόμενοι τη φράση του συναδέλφου Σταθακιού στο τεύχος Φεβρουαρίου «1%, ας αναγκάσουμε και εμείς με την δική μας δραματική Ομόνοια, να μας προσέξουν κάποιοι Αρμόδιοι!», μετουσιώσαμε σε δράση τη βασική ιδέα που διαπνέει την πρόληψη: «Αναλαμβάνω Ευθύνη.»
Η ΕΛΠΙΔΑ αυτό το μήνα αποφάσισε αντί για δράσεις να σας παρουσιάσει ό,τι κινήσεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στη Βόρειο Ελλάδα σχετικά με τα παραπάνω ώστε να ενισχύσουμε πιθανές τοπικές και ευρύτερες πρωτοβουλίες αντίδρασης.
Τα Κέντρα, λοιπόν, που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη συνέστησαν μια επιτροπή εργαζομένων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των βουλευτών της επικράτειας του Νομού. Το έργο της εν λόγω ομάδας δομήθηκε ως εξής: διαμορφώθηκε ένα κοινό έγγραφο με τίτλο «Πρόληψη, ώρα μηδέν», που αποτύπωνε θεσμικά και οικονομικά θέματα των Κέντρων και αποστάλθηκε σε όλους τους βουλευτές. Η πρώτη αυτή επικοινωνία οδήγησε σε 3 (Καστανίδης, Βενιζέλος, Τσιόκας), προς το παρόν, περαιτέρω επαφές και προσωπικές συναντήσεις με τους υπευθύνους των βουλευτικών γραφείων όπου επιδιώξαμε την λεπτομερή παράθεση και ενίσχυση των αιτημάτων μας.
Αποτελέσματα των παραπάνω συναντήσεων ήταν από τη μια οι συνεχείς επερωτήσεις στη Βουλή με αμφιβόλου αξίας, ωστόσο, απαντήσεις και από την άλλη η διοχέτευση μέσω της γραμματέας του Καστανίδη (Γενική Γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Ν. Θεσσαλονίκης) ενός δελτίου τύπου σε Υπουργεία, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΚΕ, Κ.Π., Μ.Μ.Ε. και σε όλες τις Ενώσεις Γονέων Ν. Θεσσαλονίκης σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και τον σημαίνοντα ρόλο των Κ.Π. σε αυτό το έργο.
Σαν συνέχεια όλης της παραπάνω κινητοποίησης ακουστήκαμε επιτέλους από τα Μ.Μ.Ε.!! Δημοσιογράφος του Αγγελιοφόρου ήρθε σε επαφή με όλα τα Κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας και έκανε ένα πραγματικά καλό ρεπορτάζ με αξιοπρόσεκτο τίτλο «10000 άτομα στον αέρα» που αποτύπωνε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τόσο τα πραγματικά προβλήματα όσο και τη σημασία των Κέντρων για τις τοπικές κοινωνίες.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Ελπίδας, κας Παυλίδου Μαρίας, προτάθηκε συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα στην 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αιρετών Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 4-5/4/2008. Ως αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου ήταν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης ένα αναλυτικό ψήφισμα συμπαράστασης για τα Κέντρα Πρόληψης που περιγράφει πολύ άμεσα και λεπτομερώς την παρούσα κατάσταση και προβάλλει ως αναγκαίως υλοποιήσιμα τα βασικότερα αιτήματα μας.
Άλλες σημαντικές προσπάθειες των Κέντρων της Κεντρικής Μακεδονίας, συνυφασμένες με την έννοια της συλλογικότητας, συνίστανται από τη μια, στην από κοινού διαμόρφωση και αποστολή από τους Επιστημονικά Υπευθύνους συρροή εγγράφων διαμαρτυρίας στον ΟΚΑΝΑ και από την άλλη στη δημιουργία πανό και καθολικής παρουσίας στην Γενική Απεργία της 19ης Μαρτίου.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουμε προβεί – το κάθε Κέντρο με το δικό του ρυθμό – σε ενημερώσεις των Δ.Σ., των αντίστοιχων Δημοτικών και Νομαρχιακών συμβούλων καθώς και των ομάδων εξυπηρετουμένων μας.
Η προσπάθεια, βέβαια, συνεχίζεται με αμείωτη την πίστη ότι το μόνο που σίγουρα επιβάλλεται σε όλους μας είναι να μην σταματήσουμε λεπτό να υψώνουμε λόγο αλήθειας και ουσίας απέναντι σε όσους κακόφωνα προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να εξαντλήσουν την αναποτελεσματικότητα τους στο δικό μας, καθημερινό και γεμάτο ψυχή έργο.
Η ομάδα εργασίας του Κέντρου Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ»

Υ.Γ. Για όσους ενδιαφέρονται το ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου βρίσκεται στο blog του Σωματείου

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
πολύ καλή προσπάθεια!!