Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και της τοξικομανίας έρχεται στην επικαιρότητα και συζητείται για μερικές μέρες στα ΜΜΕ κυρίως με αφορμή τραγικά συμβάντα: το θάνατο της 14χρονης στην Πτολεμαΐδα, το γεγονός στη Σίνδο με θύμα τον οδηγό του λεωφορείου.
Αφού μιλήσουν όλοι, ειδικοί και μη, το θέμα περνάει και πάλι στην αφάνεια και μια σιωπή καλύπτει το χώρο μας. Η συστηματική δουλειά που γίνεται στο χώρο της πρόληψης και της θεραπείας, η υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε φαίνεται πως δεν αποτελούν ποτέ αντικείμενο ενδιαφέροντος και διαλόγου.
Δυστυχώς η πολιτική για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης παραμένει επί χάρτου με ένα σχέδιο δράσης φάντασμα χωρίς να ακολουθούν χρονοδιαγράμματα και οικονομικοί πόροι που να διασφαλίζουν την υλοποίηση των σχεδίων.

Την επόμενη συνάντηση του ΔΙΑΥΛΟΥ την οργανώνει το μέλος της συντακτικής ομάδας Μόρφω Παπανώτα, στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης ΣΤΑΘΜΟΣ.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210-9537216, 210-9533488

Μας ενδιαφέρει…

*«Συνυπάρχουμε, συνδημιουργούμε, ανατρέπουμε το μύθο» με αυτό το σύνθημα η Πανελλαδική Ένωση Για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε) διοργάνωσε το 2ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας 23, 24 & 25 Μαϊου στο άλσος Αιγάλεω. Στο φεστιβάλ λειτούργησαν 25 εργαστήρια που αφορούσαν τον πολιτισμό, την τέχνη, τον αθλητισμό, την οικολογία, την παράδοση και είχαν σα στόχο να προωθήσουν την επικοινωνία και τη συνύπαρξη έξω από στιγματιστικά πρότυπα που περιθωροποιούν ψυχικά πάσχοντα άτομα. Για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ συνεργάστηκαν οι φορείς: Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαϊτειο», Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων «ΕΔΡΑ». Στο φεστιβάλ συμμετείχε με ενημερωτικό περίπτερο το Κέντρο Πρόληψης Εξάρτησης & Αγωγής Υγείας «Άρηξις».

*Ο κλάδος Εξελικτικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξελικτικής Ψυχολογίας στις 29 Μαΐου-1 Ιουνίου στην Φιλοσοφική Σχολή.Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίουwww.exeliktiki2008.gr
*Καλούνται όλα τα μέλη του Σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 2/6/2008 και ώρα 9 π.μ. στην Αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ’ Σεπτεμβρίου 48 B 2ος όροφος. Με θέματα: 1. Ενημέρωση από Νομικό Σύμβουλο του Σωματείου. 2. Τελευταίες Εξελίξεις σχετικές με την χρηματοδότηση και το θεσμικό των Κ. Π.. 3. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΠΡΟΝΟΗ»
ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - OKANA «ΠΡΟΝΟΗ»
ΓΡΑΦΟΥΝ:


«Γιατί είναι απαραίτητα τα Κέντρα Πρόληψης στην κάθε περιοχή ΣΗΜΕΡΑ……»
Όταν αντιμετώπισα ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα πριν από 4 χρόνια , τυχαία από ένα φυλλάδιο απευθύνθηκα στο δικό μας Κέντρο, στην Προνόη.
Εκεί βρήκα γνώση , ψυχραιμία , συμπαράσταση, άμεση βοήθεια και –μακροχρόνια-
Μεγάλη προσωπική βελτίωση και εξομάλυνση των δυσκολιών, αφού βέβαια ακολούθησα με σεβασμό τις οδηγίες για περαιτέρω βοήθεια που μου δόθηκαν.
Φυσικά δεν ήξερα ΠΟΥ να απευθυνθώ, ΠΟΙΟΝ να εμπιστευθώ, ΤΙ είναι σωστό να κάνω και ΑΝ υπάρχει κάποια ελπίδα.
Βρήκα ψύχραιμα νέα κορίτσια, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ενημερωμένα, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ καταρτισμένα , που με απρόσμενη ΣΙΓΟΥΡΙΑ , ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΥΤΗΤΑ με βοήθησαν να απευθυνθώ στους κατάλληλους επιστημονικούς φορείς για να ψάξω , να δουλέψω , να προσπαθήσω ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ στη λύση του προβλήματός μου.
Δεν ξέρω τι θα έκανα αν δεν υπήρχα το Κέντρο Πρόληψης της περιοχής μου.
Ιδού μερικά που αναφέρθηκαν συζητήθηκαν, διερευνήθηκαν και προσπάθησαν να λυθούν μέσα από τις ομάδες της «ΠΡΟΝΟΗ» που συμμετείχα:
-Καλύτερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία μέσα στην οικογένεια
-Χτίσιμο αυτοεκτίμησης αλλά και βαθιά αυτογνωσία
-Δυσλειτουργικό ζευγάρι και οι αντίκτυποι στα παιδιά (οικογένεια)
-Μονογονεϊκές οικογένειες και οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα
-Εφηβικά ζητήματα , αλκοόλ, κατάθλιψη, απομόνωση, επιθετικότητα, αναζήτηση σεξουαλικής ταυτότητας …..
Τ.Β. Απρίλιος 2008


Η τεράστια προσφορά της «ΠΡΟΝΟΗ» σε εμένα προσωπικά, δεν αρκείται στην τυπική εκπαίδευση του μελλοντικού μου επαγγέλματος, στις γνώσεις που μου έχει μεταδώσει αλλά σε κάτι πολύ ανώτερο και πολυτιμότερο. Βιώνοντας από κοντά το δύσκολο έργο ενός Κέντρού Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών συνειδητοποίησα πόσο μπορεί αυτό ν’ αλλάξει τη ζωή ενός ατόμου, μιας ομάδας μιας μη ευαισθητοποιημένης τάξης , άπειρων εκπαιδευτικών, αγχωμένων γονέων, φοβισμένων ανθρώπων που ζητούν μια στήριξη και μια ενημέρωση. Συνειδητοποίησα πόσα άμεσα και έμμεσα θετικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν στη ψυχική μας υγεία με τη πρόληψη . Γι’αυτόν και γι’αυτούς πολλούς λόγους ,ως εθελόντρια πλέον, συνεχίζει με θέληση ,όρεξη και ζωντάνια να στηρίξω το έργο της ‘’ ΠΡΟΝΟΗ’’ μέσα σε μια ομάδα που μοναδικό στόχο έχει να προωθήσει ένα τόσο σπουδαίο έργο. Και νιώθω ευτυχισμένη όταν βλέπω μέσα απ’όλες τις κοινοτικές μας δράσεις την ελπίδα και την ανακούφιση προβληματισμένων ανθρώπων που ζητούν τη στήριξη μας και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν τα κέντρα αυτά είναι ήδη μεγάλο βήμα προς την ανθρώπινη ευημερία .Ενθουσιάζομαι στην ιδέα εξάπλωσης του έργου τους ,κι απ’την άλλη τρομάζω και απογοητεύομαι στη σκέψη της ανυπαρξίας τους . Από τότε που γνώρισα την ‘’ΠΡΟΝΟΗ’’ επικροτώ το έργο όλων των κέντρων πρόληψης κι ελπίζω στη συνεχίσει της πολύτιμης δράσης τους .
Δ.Λ. Απρίλιος 2008


Ομάδα εθελοντών ‘’ΠΡΟΝΟΗ’’

Μια ομάδα … διαφορετική από τις άλλες , μια ομάδα που μας ενώνει παρά τις διάφορες μας, όπου η ελευθέρια στη έκφραση και οι πρωτοβουλίες ευνοούνται , ο σεβασμός στο χώρο και το χρόνο του άλλου – κανόνες που όλοι ανεξαρτήτως τηρούμε και τέλος , η διάθεση για επικοινωνία και η αγάπη για αυτό που με τόση αφοσίωση και δέσμευση προσπαθούμε κινητήριοι άξονες της μέχρι τώρα πορείας μας …Εύχομαι να συνεχίσουμε με το ίδιο δυναμικά σε ό,τι επιχειρήσουμε από εδώ και στο εξής …όλοι μαζί!

Ν.Ρ. Απρίλιος 2008



ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΦΑΡΟΣ»
Η ομάδας γονέων του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας πραγματοποίησε θεατρική παράσταση στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Η παράσταση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Σάμου, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πυθαγορείου & τη Νομαρχία Σάμου.


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ
Συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Αχαΐας

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Αχαΐας συμπληρώνει φέτος τα 10 χρόνια λειτουργίας (1998-2008) από την ίδρυσή του. Το Κέντρο Πρόληψης είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που λειτουργεί με τη συνεργασία του εθελοντικού οργανισμού ΠΡΟΤΑΣΗ «Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» και τη στήριξη και εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Στο Κέντρο συμμετέχουν δέκα Δήμοι του Νομού: ο Δ. Πατρέων, ο Δ. Αιγίου, ο Δ. Ρίου, ο Δ. Ακράτας, ο Δ. Παραλίας, ο Δ. Μόβρης, ο Δ. Μεσσάτιδας, ο Δ. Παΐων, ο Δ. Βραχνεΐκων, ο Δ. Καλαβρύτων. Ακόμη, συμμετέχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, η Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, ο Ιατρικός Σύλλογος και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το Κέντρο πρόληψης υλοποιεί προγράμματα με σκοπό την πρόληψη της εξάρτησης και, γενικότερα, την προαγωγή της υγείας των πολιτών και απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του Νομού (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και ευρύτερη κοινότητα).
Το Κέντρο Πρόληψης στο Νομό Αχαΐας είναι ένα από τα 71 Κέντρα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και αποτελούν μέρος της ευρύτερης πολιτικής για την πρόληψη των εξαρτήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πρόληψης του Νομού μας ήταν ένα από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στη χώρα. Ένας από τους λόγους για αυτό ήταν ότι η πρωτοβουλία της πολιτείας ήρθε να στηριχτεί και να αξιοποιήσει την εμπειρία και τη γνώση των ανθρώπων που είχαν αρχίσει αρκετά νωρίτερα, ήδη από το 1988, να εργάζονται στον τομέα της πρόληψης, των ανθρώπων που αποτελούσαν τον εθελοντικό οργανισμό ΠΡΟΤΑΣΗ «Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής». Η επέτειος των 10 χρόνων του Κέντρου Πρόληψης συμπίπτει με τον εορτασμό των 20 χρόνων (!) της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ.
Στα πλαίσια του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας το Κέντρο Πρόληψης Ν. Αχαΐας προγραμματίζει επετειακές εκδηλώσεις σε όλους τους Δήμους που συμμετέχουν σε αυτό.
Οι εκδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «10 χρόνια… Δημιουργούμε με τα χρώματα της πρόληψης. Βάλε και εσύ τη δική σου πινελιά!» (βλ. σχετική φωτογραφία) ξεκίνησαν από το Δ. Παραλίας (14 Απριλίου), συνεχίστηκαν στο Δ. Καλαβρύτων (6 Μαΐου), στο Δ. Αιγίου (10-11 Μαΐου), στο Δ. Μόβρης (12 Μαΐου), θα ακολουθήσουν στο Δ. Παΐων (14 Μαΐου), στο Δ. Ακράτας (18 Μαΐου), στο Δ. Βραχνεΐκων (24 Μαΐου), στο Δ. Μεσσάτιδας (1 Ιουνίου) και θα κορυφωθούν στο Δ. Πατρέων στις 25 Ιουνίου. Για την εκδήλωση στην Πάτρα θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση το αμέσως επόμενο διάστημα. (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Αχαΐας, Παντανάσσης 95, τηλ. 2610 – 623 290 & 2620 – 226 948).

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΄΄ΣΤΑΘΜΟΣ΄΄
Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα παραμύθι που έγραψε μια μητέρα η οποία συμμετείχε σε ομάδα γονέων του Κέντρου Πρόληψης ΣΤΑΘΜΟΣ.

Η ιστορία μιας τρίχας ή Σγουρίτσα η Τριχίτσα

Η σγουρίτσα η τριχίτσα γεννήθηκε
μίαν αυγή στην κεφαλή της Νίτσας
Ήταν λίγο ξανθωπή με χάλκινες αντάυγιες
Της άρεσαν τα σαμπουάν μα όχι και οι άσχημες
Και μητέρες τσατσάρες.
Δεν ήθελε να την τραβούν μα να την χαϊδεύουν
Με απαλά μαλακτικά να την επασπατεύουν.
Με λαστιχάκια έκανε πολύ συχνά παρέα
Και λαστιχένια και με στρας και
Όλοι την φωνάζανε σγουρίτσα η μοιραία.
Σολάριουμ με σεσουάρ δεν ήθελε να κάνει
Γιατί καιγότανε πολύ και φώναζε ‘‘ουφ φτάνει’’.
Στον ήλιο όμως ήθελε να λιάζεται για ώρες
Να παίρνει χρώμα ξανθωπό να την ζηλεύουν όλες.
Μια μέρα όπως την χτένιζε μια στρουμπουλή
Βουρτσίτσα, ξεκόλλησε και έμεινε μετέωρη
Να χαιρετά με δάκρυα την κεφαλή της Νίτσας.
Στην βούρτσα πάνω κόλλησε και φώναζε ‘‘βοήθεια’’
Μα δεν την άκουσε κανείς και έμεινε μόνη η δυστυχής.
Να κλαίει να τριρίζει μάταια τα ματάκια της με δάκρυα γεμίζει
Έτσι λοιπόν ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι
μέσα από βούρτσες και βουρτσιές σκούπες και
φαρασάκια να τριγυρνάει σαν τρελλή σε άγνωστα σοκάκια.
Γνώρισε τρίχες να, σωρό και ίσιες και ξασμένες
Άλλες ψηλές άλλες κοντές και άλλες ζαρωμένες.
Σε συμμορία έπεσε με ψείρες και τσιμπούρια
Μα γλίτωσε η τυχερή χάρη στο χτένι τον Γριγρί
που την ξεμπέρδεψε στην στιγμή με μαεστρία περισσή.
Σε κάδο ανακύκλωσης κατέληξε η σγουρίτσα
με άλλες τρίχες άγνωστες να κάνει παρείτσα.
Και με αφάνταστη χαρά και έκπληξη μεγάλη
Να κάθεται βρέθηκε σε κούκλας το κεφάλι
Αρχόντισσα πάλι έγινε την πλένουν την χτενίζουν
Και το καλύτερο ήτανε πως δεν την βασανίζουν.
Και έτσι έζησε αυτή καλά για πάντα κολλημένη
στην κεφαλή της κούκλας της την κόμμη να ομορφαίνει.

Ευτυχία Μαρκέα

Σχόλια