Αγαπητοί συνάδελφοι,

ευχόμαστε να είμαστε όλοι εμείς που δουλεύουμε στα Κέντρα Πρόληψης καλά για το 2008 και να είναι χρονιά όπου θα επιλυθεί το θεσμικό ,θέτοντας τέλος στις επιστημονικές και εργασιακές μας ανασφάλειες …Όσο για τους υπόλοιπους αναγνώστες του «Δ» ,ευχόμαστε να είναι υγιείς και να εξακολουθήσουν να μας υποστηρίζουν !!! Και να διευκρινίζουμε ,ότι δεν αποφεύγουμε να περιαυτολογήσουμε, περιαυτολογούμε γιατί το έχουμε ανάγκη και χρειάζεται να το αναδείξουμε .
Η διάθεση μας στο «Δ» για το 2008 είναι θετική ,γεμάτη νέες ιδέες, όπου ανυπομονούμε να πραγματοποιηθούν. Μακάρι να μην σταθούν άλλα εμπόδια στο δρόμο μας ....
Μέσα στις πρώτες μας κινήσεις για ανανέωση εντάσσεται και η δημιουργία της στήλης για βιβλιοπαρουσιάσεις , προτάσεις για μια ωραία ταινία που είδατε ή ένα ωραίο μουσικό cd που ακούσατε ή γενικά κάτι το οποίο θα ήταν χρήσιμο να το μοιραστούμε μεταξύ μας , προκειμένου να μείνει και σε όλους μας .Η έναρξή της , πραγματοποιείτε από το τεύχος που διαβάζεται και είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη και τους παραλήπτες του «Διαύλου».
Και επειδή , όπως σας αναφέραμε έχουμε θετική διάθεση , μας διακατέχει , επίσης και καλλιτεχνικός οίστρος … τα παρακάτω λοιπόν στιχάκια ,εξαιρετικά αφιερωμένα σε εσάς…

Στα Κέντα Πρόληψης σα προσληφθείς με κουράγιο και μεράκι να οπλιστείς!
Τις μέρες απληρωσιάς και θεσμικής ανακατωσιάς μην φοβηθείς στον Άγνωστο
Άγιο προσευχήσου και με τη επιφύτιση του Πνεύματος φωτίσου ,φάε και ντύσου !!!

Τέλος , σας ενημερώνουμε ότι την επόμενη συνάντηση του «Διαύλου» την οργανώνει το μέλος της συντακτικής ομάδας Βάσω Αλεξάκη ,στέλεχος του κέντρου πρόληψης «Προνόη», στις 01.02.2008, 10.00π.μ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί της στο τηλέφωνο : 210-8082673.

Μας ενδιαφέρει…

* Η Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας διοργανώνει Εκπαιδευτική Ημερίδα το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου με θέμα: «Το συναίσθημα του θεραπευτή». Εκπαιδευτής - συντονιστής θα είναι ο MONY ELKAIM. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας.
* Διαβάζεις βιβλία και δεν έχεις με ποιον να τα συζητήσεις; Έλα μαζί μας σε μια νέα ομάδα συζήτησης βιβλίων στο Στέκι της Πρότασης Σαρανταπόρου 20. 1η συνάντηση την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008. Δηλώσεις Συμμετοχής: 2610.451790 (Βίκυ Μητσοστεργίου)

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ»

ΟΜΑΔΑΣ ΓΟΝΕΩΝ
Με Παιδιά Στην Πρώτη Τάξη Δημοτικού

Το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Περιστερίου, οργάνωσε ομάδα γονέων η οποία πραγματοποιήθηκε σε επτά (7) συναντήσεις στο 31ο Δημοτικό Σχολείο. Συγκεκριμένα ξεκίνησε στις 5/11/07 και ολοκληρώθηκε στις 17/12/07. Η παρέμβαση αφορούσε γονείς με παιδιά στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Την ομάδα παρακολούθησαν έντεκα (11) μέλη. Συντονίστρια αυτής ήταν η κυρία Πελεκανάκη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου και συ-συντονιστής ο κύριος Κοντογιάννης, Κοινωνικός Λειτουργός.
Σκοπός της ομάδας ήταν η στήριξη των γονέων στη μετάβαση και προσαρμογή των παιδιών τους στην πρώτη τάξη.
Στην ομάδα δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη να ανταλλάξουν και να μοιραστούν εμπειρίες, δυσκολίες της καθημερινότητάς τους και προβληματισμούς. Μέσω της ελεύθερης συζήτησης, της δραματοποίησης και της ζωγραφικής βοηθήθηκαν τα μέλη να εκφραστούν, να υποστηριχθούν και να δημιουργήσουν.
Μετά το πέρας των εφτά συναντήσεων, υπήρξε προφορική και γραπτή αξιολόγηση. Σύμφωνα με αυτή αναφέρθηκε ότι δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη κατά τη διάρκεια των συναντήσεων να γνωρίσουν νέα πρόσωπα, να μοιραστούν προβλήματα και δυσκολίες της καθημερινότητας τους, να αντιληφθούν ότι πολλές φορές οι προβληματισμοί και οι ανάγκες τους ήταν κοινές, να εκφραστούν συναισθηματικά και να γνωρίσουν διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων που τους αφορούν.


ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ «ΠΡΟΤΑΣΗΣ»

Προβολή ταινιών μικρού μήκους: “Human Development” του D. Munoz “Now I’m Free” του G. Kviatek Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ & Βίντεο Κύκλος: Διαφορετικότητα – Μετανάστευση Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2008
Στέκι της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» Σαρανταπόρου 20 Παρασκευή 18 Ιαν. 2008 8:00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη


Αριθμός Δελτίου 50 Ιανουάριος 2008 σελίδα 4

ΒΙΒΛΙΟ – παρουσίαση

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Στο βιβλίο αυτό αναφέρονται αναλυτικά τα δομικά στοιχεία της οικογένειας του τοξικοεξαρτημένου ανηλίκου, οι ταυτοποιήσεις – μιμητικές διαδικασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της οικογένειάς του, ο ρόλος που διαδραματίζει η μητρική υπερπροστασία, οι διαγενεολογικές συμμαχίες, η εξουσιαστική στάση του πατέρα, καθώς και οι παραβάσεις και τα αδικήματα στο φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης των ανηλίκων.
Επίσης, γίνεται λόγος για το ρόλο που διαδραματίζει το φαινόμενο της οικογενειακής δυσλειτουργίας στην τοξικοεξάρτηση των ανηλίκων, ενώ θίγονται τα ζητήματα της μη – πλήρους από άποψη δομής οικογένειας ( broken home ) και της μη – πλήρους από άποψη λειτουργίας οικογένειας. Επιπρόσθετα, σε ένα επόμενο βήμα συζητούνται οι διαφοροποιήσεις που έχει υποστεί ο θεσμός της οικογένειας και οι επιπτώσεις του στην τοξικοεξάρτηση των ανηλίκων, ο ρόλος της τοξικοεξαρτημένης μητέρας κατά την περίοδο της κύησης και της προσχολικής ηλικίας, καθώς και οι συνέπειες που προκύπτουν μέσα από αυτόν.
Θίγονται, επίσης, ζητήματα όπως η γονεική τοξικοεξάρτηση ως αιτιολογικός παράγοντας της τοξικοεξάρτησης των ανηλίκων γενικότερα, το πώς η οικογένεια μπορεί << να συντηρεί >> το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στους ανηλίκους για να καλύψει δικές της αδυναμίες ή το πώς ο χρήστης αναλαμβάνει να λειτουργήσει ως << παράγοντας συνοχής >> της οικογένειας με την υιοθέτηση μιας αρνητικής συμπεριφοράς, η οποία επικεντρώνει την προσοχή των μελών της οικογένειας σ΄ αυτήν και κατ΄ επέκταση, τους αποτρέπει από την αντιμετώπιση άλλων οικογενειακών προβλημάτων. Τέλος, αναλύεται ο ρόλος που διαδραματίζει η οικογένεια όχι μόνον ως παράγοντας ανάπτυξης και διατήρησης του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης στους ανηλίκους, αλλά και ως παράγοντας αντιμετώπισής του.
Απαντώντας στα παραπάνω καίρια ερωτήματα, μέσω του βιβλίου αυτού επιχειρείται ο εμπλουτισμός των γνώσεών μας αναφορικά με τη φύση του φαινομένου της χρήσης ή και της κατάχρησης νομίμων ή και παρανόμων ψυχοδραστικών ουσιών από τους ανηλίκους, η διευκρίνιση και ανάδειξη του ρόλου που διαδραματίζει ο θεσμός της οικογένειας στην ανάπτυξη και διατήρησή του και κατ΄ επέκταση, επιτυγχάνεται η συμβολή του στην ορθότερη πρόληψη και αντιμετώπισή του.
Κατά συνέπεια, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα αξιόλογο επιστημονικό εργαλείο για το σύγχρονο Μαθητή, Σπουδαστή, Φοιτητή και Εκπαιδευτικό που επιθυμεί να σταθεί με πνεύμα κριτικό απέναντι στο κοινωνικό φαινόμενο της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών από τους ανηλίκους, καθώς και του ρόλου που διαδραματίζει σ΄ αυτό ο θεσμός της σύγχρονης οικογένειας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Προλογικά
1. Περί ανήλικου χρήστη
2. Περί του βιβλίου και του συγγραφέα
Εισαγωγή – Οπτική προσέγγισης
1. Ο θεσμός της οικογένειας
2. Δομικά στοιχεία της οικογένειας του τοξικοεξαρτημένου ανηλίκου
3. Ταυτοποιήσεις – μιμητικές διαδικασίες στην οικογένεια του τοξικοεξαρτημένου ανηλίκου
4. Μητρική υπερπροστασία : ο ρόλος της στην τοξικοεξάρτηση του ανηλίκου
5. Αναστροφή – Ιεραρχίες – Διαγενεολογικές συμμαχίες στην οικογένεια του τοξικοεξαρτημένου ανηλίκου
6. Πατέρας – Νόμος – Εξουσία : η εξουσιαστική στάση του πατέρα στην οικογένεια και ο ρόλος της στην τοξικοεξάρτηση του ανηλίκου


Αριθμός Δελτίου 50 Ιανουάριος 2008 σελίδα 5

7. Παραβάσεις και αδικήματα στην οικογένεια του ανήλικου τοξικοεξαρτημένου
8. Ο ρόλος της οικογενειακής δυσλειτουργίας στην τοξικοεξάρτηση του ανηλίκου
8.1. `` Μη - πλήρης από άποψη δομής οικογένεια ΄΄ ( `` broken home ΄΄ ) και
χρήση ψυχοδραστικών ουσιών από ανηλίκους
8.2. `` Μη πλήρης από άποψη λειτουργίας οικογένεια ΄΄ και χρήση
ψυχοδραστικών ουσιών από ανηλίκους
9. Διαφοροποιήσεις του θεσμού της οικογένειας : το πέρασμα από το << γάμο εφ΄ όρου ζωής >> στο << γάμο κατά βούληση >> και οι επιπτώσεις του στην
τοξικοεξάρτηση των ανηλίκων
10. Τοξικοεξαρτημένη μητέρα : κύηση και προσχολική ηλικία – Συνέπειες
11. Η γονεική τοξικοεξάρτηση ως αιτιολογικός παράγοντας της τοξικοεξάρτησης
των ανηλίκων
12. Η οικογένεια ως λειτουργικό σύνολο
13. Οικογένεια και Θεραπεία
Παράρτημα
1. Φορείς πρόληψης ανά γεωγραφική περιφέρεια
2. Θεραπευτικά Προγράμματα / Μονάδες για τα ναρκωτικά


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΡΟΥΣΣΗΣ είναι Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας ( Τομέας Εγκληματολογίας ) του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογικών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνιολογίας ( Τομέας Εγκληματολογίας ) Παντείου Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακού τίτλου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ( Β΄ Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet ) του Τμήματος Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου.
Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, καθώς και του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει ως εισηγητής σε πλήθος κοινωνιολογικών και εγκληματολογικά σεμιναρίων και συνεδρίων.
Συμμετέχει ως αρθρογράφος σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπως << Παιδαγωγικό Βήμα Αιγαίου >>, << Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών >>, << Ποινική Δικαιοσύνη – Νομοθεσία και Νομολογία – Θεωρία και Πράξη >>, << Κοινωνική Εργασία >>, << Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών – Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών >>, << Δελτίο Εκπαιδευτικής Αρθρογραφίας – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο >>, << Ευρωπαϊκή ΄Έκφραση >>, << Προσανατολισμοί >>, << Ελληνική Βιβλιογραφία για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής >,< Πρόσωπο >>, << Κοχλίας >>, <<>>, << Στρατιωτική Επιθεώρηση >>, << Γονείς ακούστε μας !…Το περιοδικό των εφήβων του ΚΕΝΘΕΑ >>, καθώς και στον ημερήσιο τοπικό και αθηναϊκό τύπο. Επίσης, έχει συμμετάσχει κατά καιρούς σε πλήθος τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών κοινωνιολογικού και εγκληματολογικού περιεχομένου ως ειδικός επιστήμων.
Έχει συγγράψει τα βιβλία Η Ρύπανση του Περιβάλλοντος ως ιστορικό αποτέλεσμα του Ανταγωνισμού ( 2002 ), εκδ. Ψύχαλου, Ναρκωτικά και Ανήλικοι. Χρήση και κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών από μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης. Η περίπτωση της νήσου Λέσβου ( 2005 ), Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σύγχρονα προβλήματα ( 2006 ), εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, καθώς και δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σχετικά με τις όψεις του φαινομένου της χρήσης νομίμων και παρανόμων ψυχοδραστικών ουσιών από τους ανηλίκους, του κοινωνικού ελέγχου τους και της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς των νέων γενικότερα.
Από το 2003 εργάζεται ως στέλεχος πρόληψης του Οργανισμού Κατά Των Ναρκωτικών ( Ο.ΚΑ.ΝΑ. ) στο Κέντρο Πρόληψης του Νομού Λέσβου, ενώ από το 2004 ασχολείται επαγγελματικά με την Οικογενειακή Συμβουλευτική.
Το Ναρκωτικά και Ανήλικοι. Ο ρόλος της Οικογένειας είναι το τέταρτό του βιβλίο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ( Ιπποκράτους 43, 106 80 Αθήνα, τηλ. : 2103636011, 2103637016 & Fax : 210 3626646 ), http://www.grigorisbooks.gr/

Σχόλια