Αγαπητοί συνάδελφοι,
Επιλέξαμε για κείμενο της συνατακτικής ομάδας για αυτό το τεύχος, ένα άρθρο της συναδέλφου μας, Ελένης Παπαλελούδη (στέλεχος της επιστημονικής ομάδας του ΚΠ Σταθμός) που δημοσιεύτηκε στην ATHENS VOICE τεύχος 214,στις 29 Μαϊου 2008 και παρουσιάζει το προβλήματος των ναρκωτικών και την κατάσταση της πρόληψης σήμερα.

Γράφω εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης ΣΤΑΘΜΟΣ Καλλιθέας, Μοσχάτου,Ταύρου σχετικά με το άρθρο Last exit όχι για να διαφωνήσω με τα γραφόμενα αλλά για να σας πληροφορήσω ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 72 Κέντρα Πρόληψης που έχουν στόχο να ευαισθητοποίσουν γονείς, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινότητα και γενικά όλους όσους βρίσκονται κοντά στο παιδί και στον έφηβο έτσι ώστε να λειτουργήσουν αυτοί ενισχυτικά στην αυτονόμηση του νέου ανθρώπου καθώς μεγαλώνει και μαθαίνει να λειτουργεί στις διάφορες ομάδες.
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ άλλο στο έργο των Κέντρων Πρόληψης αλλά στην δεινή θέση που βρίσκονται σήμερα εξ΄αιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης από τον ΟΚΑΝΑ.
Εδώ και δύο χρόνια τονίζουμε την ανυπαρξία πολιτικής στο ευαίσθητο ζήτημα των ναρκωτικών αλλά και οι πολιτικοί αρμόδιοι κωφεύουν, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης σιωπούν μέχρι τον επόμενο θάνατο που με την κατάλληλη δραματοποιητική επεξεργασία θα πουληθεί σαν προιόν.
Ο ανθρώπινος πόνος , το δράμα , η παραπλάνηση και η υπερβολή δημιουργούν εντυπώσεις αλλά η αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται υποδομές και στρατηγική.
Τα στοιχεία που γράφονται στο άρθρο αναφέρονται στις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις του ΕΚΤΕΠΝ αλλά με λύπη σας πληροφορούμε ότι το ΕΚΤΕΠΝ έκλεισε στην αρχή του χρόνου εξαιτίας της μη χρηματοδότησής του από τον ΟΚΑΝΑ.
Οι λίστες των υποκατάστατων δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών. Θεραπεία κατά της εξάρτησης απ' τα Ναρκωτικά δεν είναι μόνο τα υποκατάστατα. Υπάρχουν αξιόλογα θεραπευτικά προγράμματα στην Ελλάδα από την δεκατία του ΄80 με καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.
Είναι ευθύνη όλης της κοινωνίας να πάρει θέση απέναντι σε τέτοια μεγάλα θέματα και να μη μείνουμε μόνο σ' αυτό που προκαλεί και πονάει: Ένας στους δέκα νέους κάνει χρήση ναρκωτικών και σύντομα θα μάθετε: πότε πέθανε, που μένει και πόσο χρονών είναι.
Εκ μέρους της επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Πρόληψης ΣΤΑΘΜΟΣ.
Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία.
Ελένη Παπαλελούδη

Αντιδρώντας λοιπόν στην αδιαφορία της πολιτείας απεργούμε την 26η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και πραγματοποιούμε πορεία διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αγωνιζόμαστε στο παρόν για να υπάρξει μέλλον…θα είμαστε όλοι εκεί.

Την επόμενη συνάντηση του ΔΙΑΥΛΟΥ την οργανώνει το μέλος της συντακτικής ομάδας Πρωτοψάλτη Ρίσα, στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Άρηξις».
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210-5313243.

Σχόλια